روایت حسن روحانی از گفت‌وگوی تلفنی با باراک اوباما

۱ هفته قبل ۱۰
روحانی با اشاره به گفت‌وگوی تلفنی خود با باراک اوباما، رئیس‌جمهور پیشین آمریکا گفت: در مهر ۹۲ که به نیویورک رفتم اصرار آقای اوباما بر مذاکره بود

جماران: حسن روحانی رئیس‌جمهور ایران در دوره‌های یازدهم و دوازدهم با اشاره به اعلام آمادگی ایران و آمریکا برای انجام مذاکره اظهار داشت: در مهر ۹۲ که به نیویورک رفتم اصرار آقای اوباما بر مذاکره بود. قبل از حرکت من از تهران آقای اوباما سه بار از طریق نمایندگی ایران در نیویورک پیغام داده بود که من مایلم با رئیس‌جمهور ایران که به نیویورک می‌آید مذاکره کنم. 

 من این موضوع را خدمت مقام معظم رهبری مطرح کردم. ایشان موافق نبودند. در این زمینه خیلی با هم صحبت کردیم که مصلحت ما هست یا نه، مذاکره بکنیم یا نکنیم؟ تا اینکه در نهایت پیشنهادی دادم که ایشان پذیرفتند. من گفتم اگر اوباما شرایط مرا بپذیرد، من مذاکره می‌کنم و ایشان این را رد نکردند و گفتند این شرایطی که شما می‌گویید بعید است طرف مقابل قبول کند. 

0

مذاکره عملاً انجام نگرفت اما در لحظات آخری که ما در نیویورک بودیم به تماس تلفنی آقای اوباما به دلایلی پاسخ دادم که اگر لازم باشد دلایلش را زمانی توضیح می‌دهم. 

 آن مذاکره کوتاه بود، یک ربع تا بیست دقیقه بیشتر طول نکشید اما در آن مذاکره کوتاه ۵ مسأله مهم مطرح شد. در دو مسأله ما با هم توافق کردیم و در سه مسأله بنا شد بعداً درباره آن‌ها صحبت کنیم. 

 این تماس توانست فضا را تلطیف کند. از آن طرف هم مذاکرات مستقیم وزرای خارجه توانست راه را باز کند. زحماتی که آقای دکتر ظریف و تیم همراهشان کشیدند در طول این مدت، اگر بنا بود مذاکرات غیرمستقیم باشد، نه در دو سال که شاید در ۲۰ سال هم به توافق نمی‌رسیدیم.

 قاعده این بود که ترامپ ابتدا از لحاظ اصول اخلاقی و انسانی و سیاسی عذرخواه مردم ایران باشد. چون بدون هیچ دلیلی از توافق چندجانبه و مورد تأیید قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل، از برجام خارج شد و در طول این ۸ سال با تحریم‌های خود حدود ۱۰۰۰ میلیارد دلار به مردم ایران صدمه وارد کرد. او به جای عذرخواهی و جبران، فرار به جلو را شروع کرده و گفته می‌خواهم مذاکره کنم و اگر مذاکره موفق نباشد، از قدرت نظامی استفاده کنم.

او افزود: اشتباه ترامپ در این است که فکر می‌کند روی میز ایران کارتی وجود ندارد. در حالی که کارت آمریکا بسیار محدود است. یک کارت فشار اقتصادی بود که آن را مصرف کرده است و فعلاً یک کارت بیشتر روی میز ندارد. در حالی که برخلاف تصور آمریکا، ایران حداقل ۴ کارت مهم روی میز دارد که در زمان مناسب می‌شود آن‌ها را توضیح داد.

روحانی در ادامه گفت: موافقت مسئولین جمهوری اسلامی ایران با انجام مذاکره قدم مهمی بود برای اینکه در منطقه صلح و آرامش برقرار شود. ما نباید بگذاریم نتانیاهو موفق شود. به نظر شخص من آمریکا و حتی ترامپ دنبال جنگ در منطقه نیست. آن کسی که دنبال جنگ در منطقه است، نتانیاهو است و اوست که مرتب آمریکا را تحریک می‌کند. امروز باید نتانیاهو را شکست دهیم و نگذاریم او به اهداف شوم خود برسد.

 

خواندن خبر در منبع