برگ برنده تهران در مذاکره با رئیس‌جمهور آمریکا

۱۹ ساعت قبل ۵
به نظر می رسد بعد از پاسخ ایران به نامه ترامپ، روندی محرمانه در باب گفت و گو آغاز شده و خروجی آن تا این لحظه دستکم از نظر ترامپ این بوده که ایران تمایل دارد بدون واسطه ها...

عصر ایران: در پی اعلام آمادگی ایران برای مذاکرات غیر مستفیم با آمریکا و توئیت وزیر خارجه کشورمان درباره "کارایی دیپلماسی" در این باره ، دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده اظهار داشت که تهران مایل به مذاکره بی واسطه با واشنگتن است.

2125533_605-1-470

به نقل از رویترز ، ترامپ با تکرار ادعای تهدید آمیز بودن فعالیت های هسته ای ایران، بار دیگر تهران به گفت و گو دعوت کرد و گفت: من فکر می کنم ایران می خواهد مستقیما مذاکره کند.

هر چند موضع رسمی ایران تا این لحظه گفت و گوی غیر مستقیم بوده است ولی برخی چهره های سیاسی و نیز افکار عمومی از گفت و گوی مستقیم حمایت می کنند و معتقدند واسطه ها ، چه کشورهای عربی باشند و چه روسیه و دیگران، بیش از این که منافع دو طرف گفت و گو را در نظر بگیرند، طبیعتاً در پی سود خود در این واسطه گری هستند و حتی ممکن است در انتقال پیام ها نیز درست و دقیق عمل نکنند.

در این بین و در حالی که از آن سو ترامپ، مدعی شده برنامه هسته ای ایران رویکرد نظامی دارد، از این سو، رئیس جمهور ایران، مسعود پزشکیان، از آمادگی کشورمان برای راستی آزمایی صلح آمیز بودن برنامه هسته ای ایران خبر داده و گفته است: جمهوری اسلامی ایران هیچ‌گاه به دنبال جنگ و درگیری نبوده و استفاده غیرصلح‌آمیز از انرژی هسته‌ای نیز به هیچ‌وجه جایی در دکترین امنیتی و دفاعی ما ندارد. این امکان وجود دارد که فعالیت‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران همچون همه سال‌های گذشته به طور کامل تحت راستی‌آزمایی قرار گیرند.

پیش از این، ترامپ اعلام کرده بود که خط قرمز او ، دستیابی ایران به سلاح اتمی است و اگر تضمینی در خصوص صلح آمیز بودن برنامه هسته ای ایران داشته باشد، حاضر به عادی سازی روابط با ایران است. وی چند روز پیش نیز بدون ذکر جزئیات نوشته بود که مقاماتی از دو کشور ایران و آمریکا در حال گفت و گو هستند.

به نظر می رسد بعد از پاسخ ایران به نامه ترامپ، روندی محرمانه در باب گفت و گو آغاز شده و خروجی آن تا این لحظه دستکم از نظر ترامپ این بوده که ایران تمایل دارد بدون واسطه ها و به طور مستقیم با آمریکا گفت و گو کند.

روز گذشته، ترامپ یکی از مهم ترین برنامه های دولت خود یعنی افزایش تعرفه ها را تکمیل کرد و اعلام داشت که عمل جراحی به پایان رسید. بدین ترتیب احتمالا ترامپ، زمان و توان بیشتری روی پرونده گفت و گو با ایران خواهد گذاشت.

رویکرد اصلی ترامپ در ریاست جمهوری اش، توسعه هر چه بیشتر اقتصاد امریکاست. این رویکرد با وارد کردن آمریکا در یک جنگ جدی، در تضاد است خاصه آن که در صورت بروز جنگ در منطقه، صدها میلیارد دلار سرمایه گذاری  وعده داده شده توسط اعراب حاشیه خلیج فارس در آمریکا در محاق خواهد رفت. به علاوه در صورت بهبود روابط ایران و آمریکا، بازار بزرگ، بکر و ثروتمند ایران می تواند در میان مدت صدها میلیازد دلار آورده برای اقتصاد آمریکا به ویژه در بخش هایی مانند نفت، هواپیمایی، خودرو و ماشین آلات صنعتی و کشاورزی داشته باشد و سهم قابل اعتنایی در اشتغالزایی در آمریکا داشته باشد و همه این ها در محاسبات اقتصادی ترامپ برای گشودن باب گفت و گو با ایران دخیل هستند.

در دوران برجام، مجالی برای ایالات متحده برای بهره مندی از بازار ایران شکل نگرفت و رقیبان اروپایی و چینی بیشترین نفع را آن بردند و ترامپ امیدوار است با مذاکره مستقیم با ایران و حذف بقیه رقبا از این فرایند، بهره بردار اصلی از بازار ایران باشد. البته تعامل اقتصادی با آمریکا برای ایران نیز بسیار سود آور است ولی طبیعتاً از منظر ترامپ، نفع آمریکا مد نظر است.

اگر خواسته اصلی آمریکا صرفاً تضمین صلح آمیز بودن برنامه هسته ای باشد و مطالبات زیاده خواهانه ای مانند ناتوان سازی سیستم دفاعی کشور بدان افزوده نشود، می توان به گفت و گوهای نتیجه بخش بین دو کشورر امیدوار بود خاصه آن که تهران از برگ برنده ای به نام بازار بکر ایران در مذاکره با رئیس جمهور تاجر مسلک ایالات متحده آمریکا به خوبی استفاده کند.

خواندن خبر در منبع